Het brein achter je persoonlijkheid: Introvert en extravert
11 februari 2019 

Het brein achter je persoonlijkheid: Introvert en extravert

Breekt het koude zweet je uit als je denkt aan spreken in het openbaar? Of geeft het kabaal van een koffietentje je productiviteit een boost? Zowel introverte als extraverte mensen kunnen goede leiders zijn – in de juiste omgeving. De verschillen tussen introvert en extravert kunnen terug gebracht worden tot je brein.

Ik neem een shortcut…

Uit onderzoek komt naar voren dat introverte mensen informatie via een andere route verwerken dan extraverte mensen. Neurotransmitters zenden boodschappen van cel naar cel, waardoor ze alle hersenfuncties aansturen. De route die een neurotransmitter volgt bepaalt hoeveel bloed er naar bepaalde delen van de hersenen gaat. Hierdoor wordt bepaald welke gebieden er geactiveerd worden. Bij extraverte mensen worden de zicht-, gehoor-, gevoel-, en smaak gebieden geactiveerd. Bij introverte mensen is de route complexer. De gebieden waar innerlijke belevingen plaatsvinden worden geactiveerd, zoals: onthouden, het oplossen van problemen en het maken van plannen. Extraverte mensen nemen dus letterlijk een shortcut.

Druk of rustig?

Een belangrijke neurotransmitter is dopamine. Deze wordt in verband gebracht met beweging, aandacht, staat van alertheid, leren en het beloningssysteem van de hersenen. Extraverte personen zijn weinig gevoelig voor dopamine. Ze hebben adrenaline nodig om dopamine vrij te maken. Hoe actiever een extravert persoon is des te vaker hij of zij een goed gevoel krijgt. En des te meer dopamine er vrij komt. Extraverte mensen voelen zich over het algemeen fijn in een drukke sociale omgeving.

Introverte mensen zijn juist heel gevoelig voor dopamine. Zij gebruiken een hele andere neurotransmitter voor de routes door de hersenen, namelijk acetycholine. Deze stof heeft niet alleen invloed op aandacht en leren, maar ook op het vermogen om kalm te blijven en op het vermogen om het langetermijngeheugen aan te spreken. Het stimuleert een goed gevoel tijdens het denken en het voelen. Introverte mensen hebben een strikte hoeveelheid dopamine nodig – niet te veel en niet te weinig – en een behoorlijke dosis acetycholine. Daarmee blijven ze rustig en raken ze niet angstig of gedeprimeerd.

Moet ik hier werken?!?

Waarom kunnen introverte mensen niet studeren of werken in een lawaaiige omgeving? Dit heeft te maken met het reticulaire activatie systeem. Dit systeem is bij introverte mensen gevoeliger dan bij extraverte mensen. Dit betekent dat ze sneller afgeleid zijn. Tijdens een gesprek kan een introvert persoon bijvoorbeeld soms wegkijken om zich te concentreren op de juiste dingen. Het is dan niet zo dat ze niet geïnteresseerd zijn. Ze sluiten zich juist af om zich beter te concentreren op het gesprek.  Extraverte mensen zijn minder reactief dan introverte mensen, dus is er meer stimulatie nodig om hen wakker te schudden. Ze zullen nieuwe en opwindende activiteiten zoeken om geïnteresseerd te blijven. Een lawaaiige omgeving is geen enkel probleem.

Het brein achter je persoonlijkheid | Introvert en Extravert

Party?

Vaak vallen introverte mensen bij drukke bijeenkomsten niet op. Ze zijn nagenoeg onzichtbaar. Hun hypothalamus triggert het parasympatische zenuwstelsel om energie te besparen en de hartslag en bloeddruk te verlagen. Een introvert persoon voert liever één op één gesprekken want die zorgen voor minder afleiding dan drukke feesten. De extraverte persoon snapt hier niets van. Drukte en nieuwe activiteiten prikkelen extraverte mensen, doen hun passie toenemen en voeden hun werk. De reden hiervoor is dat in een  hectische omgeving het sympatische zenuwstelsel door de thalamus wordt getriggerd. Dit activeert hun ‘vlucht of vecht’ reactie waardoor de hartslag en bloeddruk toenemen. Ready to party!

Ik had dit nog willen zeggen

Introverte mensen zullen bepaalde scenario’s vaak steeds weer in hun hoofd afspelen. Ze stellen zich voor hoe ze het gesprek misschien beter hadden willen voeren. De anterior thalamus fungeert daarbij als een steeds herhalend station en zendt signalen naar de cortex cingularis anterior (betrokken bij het signaleren van conflictsituaties) en de frontale kwab. Dit helpt introverte mensen gebeurtenissen te herinneren of nieuwe mogelijkheden te bedenken. Als je introverte mensen de tijd gunt kunnen ze fantastische creatieve oplossingen bedenken voor problemen.

Aan het werk? Nee joh… de deadline is pas over 5 dagen…

Waarom kunnen veel extraverte personen zo goed werken met strakke deadlines? De posterior thalamus van een extravert persoon stuurt signalen naar de visuele cortex en sensorische associatiegebieden. Dit helpt bij de interpretatie van de zintuiglijke informatie. Extraverte personen hebben hierdoor minder tijd nodig om chaotische informatie te verwerken en gedijen in situaties met veel stress.

Wat erg!?!

Een introvert persoon kan harde kritiek of een mislukt project persoonlijker nemen dan een extrovert persoon. Dit komt omdat de hippocampus ervoor zorgt dat zaken als ‘persoonlijk’ worden ervaren. Introverte leiders gedijen in situaties waarin ze diepgaande, langdurige relaties kunnen ontwikkelen. Ze neigen naar een paar hechte vriendschappen in plaats van veel oppervlakkige kennissen.

Goed gedaan!

In de amygdala worden herinneringen aan pijnlijke en ongemakkelijke ervaringen verbonden met angst. Dit betekent dat ongemakkelijke gesprekken en gênante momenten worden opgeslagen als angstige herinneringen. Hierdoor durven introverte mensen vaak geen nieuwe dingen uit te proberen. Extraverte personen zijn erg gevoelig voor een schouderklopje of een kleine beloning. Dit komt omdat de amygdala van een extravert persoon sterk reageert op positieve dingen.

Freeze or act

Terwijl introverte mensen in een stress situatie kunnen bevriezen, kunnen extraverte personen in deze situatie informatie opnemen, verwerken en snel reageren. Het temporale motorische gebied verbindt motoriek met het korte termijn geheugen waardoor extraverte mensen goed onder druk kunnen werken.

Introvert of extravert

Hoewel de beschrijving van het gedrag van introverte en extraverte mensen verhelderend kan zijn, moeten we niet vergeten dat het twee extremen zijn. Ieder mens vertoont kenmerken van beide persoonlijkheidstypen. Veel introverte mensen zijn namelijk uitstekende openbare sprekers en werken goed onder druk. Daarnaast ontwikkelen veel extraverte mensen ook diepe en zinvolle relaties. Heb belangrijkste is dat beide persoonlijkheidstypen in de juiste omgeving invloedrijke leiders kunnen zijn.

Ben jij benieuwd in welke omgeving jouw talenten optimaal tot hun recht komen zonder dat je energie verliest? Wij helpen je graag verder.

Over de schrijver
Alida vertaalt op een creatieve manier jouw vraag naar een concreet plan. Als projectmanager en organisatie adviseur heeft Alida veel ervaring met het coachen van personen, teams en organisaties. Ze vindt het erg belangrijk om te werken vanuit kwaliteit en expertise. Met haar sociale en analytische inslag brengt ze mensen bewust en onbewust naar een hoger plan. Het is haar missie om natuurlijke talenten, ontwikkelpotentieel en onbewuste drijfveren zichtbaar te maken. Alida begeleidt trajecten vanuit de verbinding met een resultaatgericht doel en door een tikkeltje eigenwijs te zijn.
Reactie plaatsen

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Topics
arrow_drop_up arrow_drop_down