Jouw waarheid
29 oktober 2019 

Jouw waarheid

Soms kom je collega’s, vrienden of toevallige gesprekspartners tegen die beslissingen maken of uitspraken doen die je met de beste wil van de wereld niet begrijpt. Herken je dat? Het overkomt mij regelmatig. Ik bekijk het dan van links, van rechts, van boven en van beneden en ben zelfs bereid om ervoor op mijn kop te gaan staan. Hoe dan ook, ik kan niet reproduceren hoe diegene tot zijn beslissing of uitspraak is gekomen.

De waarheid bestaat niet

Het zegt iets over de ander, maar het zegt ook zeker iets over mij. Want het is nu eenmaal een feit dat ‘de waarheid’ niet bestaat. We nemen de buitenwereld via onze zintuigen waar. Via een proces in onze hersenen worden deze zintuiglijke waarnemingen weer omgezet in gedrag. Dit is een onbewust proces. Per seconde komen zo’n 4,6 miljoen eenheden aan informatieprikkels op ons af. Als we deze chaos aan informatie bewust zouden moeten waarnemen worden we direct overprikkeld. Daarom filteren we deze informatie, vervormen we het of laten we informatie weg op basis van herinneringen, ervaringen, waarden en overtuigingen. De interne representatie die daardoor ontstaat heeft niets meer te maken met ‘de objectieve waarheid’ maar alles met ‘mijn unieke waarheid’ of ‘jouw unieke waarheid’.

Nieuwsgierig

En juist naar de unieke waarheid van sommige collega’s, vrienden of toevallige gesprekspartners ben ik vaak zo nieuwsgierig. Ik zou heel graag eens een dag op de ‘hersenplaneet’ van die ander willen komen kijken. Hebben de bomen op die planeet paarse bladeren hebben?  Zijn er in plaats van fietsen roze wolken die als vervoer dienen? En wordt de post bezorgd door een pauw met oranje veren? Ik nodig een ieder ook graag uit op mijn planeet. En laat je graag zien waar en wanneer op mijn planeet de zon schijnt, dat onze stranden groen zijn en dat we hartstikke druk zijn met het bouwen van bruggen in alle mogelijke kleuren.

Nog geen tijd

Het lukt me nu nog niet zo goed om bij je langs te gaan, het is nogal druk op mijn planeet, snap je? Ik begreep dat dit voor jou ook geldt. Maar in de toekomst gaan we het zeker regelen. Tot die tijd zal ik mijn uiterste best doen om ‘jouw waarheid’ te begrijpen. Ik zal je het hemd van het lijf vragen zodat ik jouw planeet toch een klein beetje leer kennen. En wil je iets over de mijne weten? Vraag gerust.

Hoe wordt jouw dagelijks handelen beïnvloedt?

Wil jij onderzoeken op welke manier jij informatie filtert, weglaat of vervormt? En ben je nieuwsgierig hoe dit je dagelijks handelen beïnvloedt? Neem dan contact met ons op of lees meer over de ACT®-meting

Over de schrijver
Alida vertaalt op een creatieve manier jouw vraag naar een concreet plan. Als projectmanager en organisatie adviseur heeft Alida veel ervaring met het coachen van personen, teams en organisaties. Ze vindt het erg belangrijk om te werken vanuit kwaliteit en expertise. Met haar sociale en analytische inslag brengt ze mensen bewust en onbewust naar een hoger plan. Het is haar missie om natuurlijke talenten, ontwikkelpotentieel en onbewuste drijfveren zichtbaar te maken. Alida begeleidt trajecten vanuit de verbinding met een resultaatgericht doel en door een tikkeltje eigenwijs te zijn.
Reactie plaatsen

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Topics
arrow_drop_up arrow_drop_down