Strateeg in hart en nieren
29 januari 2020 

Strateeg in hart en nieren

Beste buren,

Het is me niet aan te zien, maar toch ben ik een jaartje ouder geworden. Om dit te vieren heb ik wat uitzinnige vrienden uitgenodigd. Het kan zijn dat het wat geluidsoverlast gaat geven in dit appartementencomplex en ik dank jullie alvast voor het begrip.

Groetjes Marco

P.S. een kamillethee en een paar oordoppen doen wonderen

Aldus het aardige briefje van mijn buurman die wij als buren allemaal in onze brievenbus aantreffen. Wel slim, bedenk ik met een glimlach, strateeg als ik ben.

Teuntje karaoke

De avond valt en Marco doet exact met zijn uitzinnige vrienden wat hij heeft beloofd; een hoop herrie maken! Stiekem is het nog wel meegenieten wanneer ene Teun (Teuntje! Teuntje! Ja ja daardoor weet ik zijn naam) glansrijk zijn rol pakt in de karaoke sessie. Vluchtig bedenk ik me dat het eigenlijk best knap is om van zulk geluidsoverlast een soort buurtfeest te maken, ééntje waar we allemaal van meegenieten.

Marco is nog lang niet jarig

Om 01.00 uur is het einde nog zeker niet in zicht. Nu duurt het ‘buurtfeest’ simpelweg te lang. Het kwaad is al geschiedt en de buren laten zich met groot ongenoegen horen: ‘Die Marco is nog lang niet jarig!’.

Ei ei ei

De volgende ochtend gaat mijn deurbel al vroeg. Enkele buren willen Marco flink de waarheid vertellen. Ik vertel ze dat ik hem eigenlijk een cadeau wil geven. Het kwaad is namelijk al geschied en met het maken van ruzie schieten we niets op. Ik pak het oude eiermatje van het aanrecht en laat de buren de bijbehorende kaart zien:

Beste Marco,

 Ei ei ei en wat zijn de buren voortaan blij, niet omdat je jarig bent, maar het is nu geluidsvrij! Ei,ei!

Bij deze het verzoek je gedrag komend feest wat aan te passen op je woning. Makkelijker is wellicht om de muziek om 24.00 uur te staken of lekker de kroeg in te gaan rond die tijd.

De buren schieten in de lach. “Hoe verzin je dit nu weer? Laten we hem dit overhandigen. Tactisch hoor buuf, als een echte strateeg”.

Leermomentje

Ik blijf inderdaad vaak in verbinding in plaats van de strijd aan te gaan. Maar positief vind ik dit zelden. In verbinding blijven betekent in mijn geval ook vaak te veel rekening houden met de ander en gevoelig zijn voor de (tegen)reactie van de ander. Dit kost veel energie. Sinds ik mij daarvan bewust ben geef ik steeds vaker mijn grenzen aan. De woorden van de buren laten mij inzien dat ik dat op een goede manier doe: als strateeg én met een knipoog. Want we moeten tenslotte als buren morgen weer allemaal door één deur.

Hoe zet jij je sterke punten in?

Ben jij nieuwsgierig hoe jij je talenten op een slimme manier kunt inzetten? Met de ACT®-meting heb je in 12 minuten inzicht in je talenten, ontwikkelpotentieel en je overlevingsgedrag. Ben je benieuwd naar ons coachingsaanbod? Klik hier.

Over de schrijver
Alida vertaalt op een creatieve manier jouw vraag naar een concreet plan. Als projectmanager en organisatie adviseur heeft Alida veel ervaring met het coachen van personen, teams en organisaties. Ze vindt het erg belangrijk om te werken vanuit kwaliteit en expertise. Met haar sociale en analytische inslag brengt ze mensen bewust en onbewust naar een hoger plan. Het is haar missie om natuurlijke talenten, ontwikkelpotentieel en onbewuste drijfveren zichtbaar te maken. Alida begeleidt trajecten vanuit de verbinding met een resultaatgericht doel en door een tikkeltje eigenwijs te zijn.
Reactie plaatsen

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Topics
arrow_drop_up arrow_drop_down