Zelfreflectie

Alle veranderingen beginnen met verbazing. Verbazing over de leuke, gekke, rare, minachtende veroordelende eigenschappen die een mens in het dagelijks leven in zijn of haar gedrag laat zien.  Om te kunnen veranderen is zelfreflectie nodig.

Reflectie

Reflectie is je uiterlijk gedrag evalueren ten opzichte van de buitenwereld. Reflectie is bijvoorbeeld ’s avonds bij een glas wijn overdenken wat er die dan gebeurd is. Je kunt dan tot de conclusie komen: ‘Dat heb ik goed gedaan, dat kon beter en dat was niet goed van mij.’ Dit heeft betrekking op je gedrag in je buitenwereld, de wereld om je heen. Dit is de reflectie die door veel mensen als zelfreflectie wordt gezien. Maar zelfreflectie is een heel ander type reflectie, omdat zelfreflectie gaat over reflectie op je binnenwereld. Je onderzoekt je gedragsaansturing in combinatie met je innerlijke patronen.

Zelfreflectie

Bij zelfreflectie verbaas je je over jezelf. Wat maakt dat ik mij zo gedraag? Maar hoe moeilijk is dit! Het lijkt in eerste instantie of elke vaste grond onder je voeten vandaan schuift. Zelfreflectie is echt jezelf op onbewust niveau willen onderzoeken, hoe spannend dat ook voelt en wat de consequenties daarvan ook zijn.

Inspireren

Met onze blogs over zelfreflectie inspireren we je graag zodat jij de stap neemt te onderzoeken wat jou drijf in je (werkzame) leven.